Oleh kerana musim sejuk sinonim dengan buah pisang dan strawberi, berikut beberapa senarai resepi mudah untuk santapan kanak-kanak sebagai snek in between meals :
1) Lepat pisang:
- Lenyek pisang, tambah tepung, sedikit gula dan secubit garam, (sama seperti membuat cekodok) tapi lebih baik kerana ia dikukus, bukan digoreng.
2)Pancake:
-Beli tepung pancake di kedai dan bancuh ikut arahan di belakang bungkusan tepung itu. Tak mahal pun, sekitar le5 sebungkus.
-Hidang bersama madu dan hirisan buah-buahan (pisang/strawberi/epal). Sangat sesuai untuk sarapan.
3)Lempeng pisang:
-Sama seperti menyediakan cekodok, cuma dimasak rata di dalam kuali dengan sedikit minyak sahaja.
4)Banana split:
Yummy!
5)Kek pisang.
6)Strawberi bersalut coklat. -Rasa coklat mengurangkan masam strawberi (kerana ada kanak-kanak tidak gemar makan strawberi begitu sahaja kerana agak masam).
Selamat menjamu selera!
0 comments:
Post a Comment